Karta

Paddling

Hallingeberg - Skaftet, kanotled

Västervik, Kalmar län och Öland

Kategori

  • Paddling

Pröva på ett riktigt familjeäventyr i blå vatten omgiven av gröna skogar. Paddla medströms i smala åar och kanaler, i vindskyddade långsmala sjöar, i en kanotled där du aldrig är långt ifrån land och med en spännande överraskning bakom varje krök.

Kanotuthyrararen Haglunds Gård erbjuder upphämtning av kanoterna för att man ska hinna se så mycket som möjligt av leden och du kan dra nytta av att det är medströmt i kanaler och åar. När du paddlat hela systemet så börjar du bli van och behärskar kanoten/kajaken. Då kan du ta dig an ännu större utmaningar, för efter Skaftet kan du fortsätta ut i skärgården och där väntar milsvida vyer och ett myller av öar. För längre skärgårdspaddling rekommenderar vi att man har kajak.

Paddlingstiderna har stor betydelse av hur fort man paddlar (kajak eller kanot) och det beror delvis på om man paddlar kanot (långsammare) eller kajak (nästan dubbel hastighet). Men det beror också på om man tex har barn med sig och om man tar paus ofta. I etapptiderna ingår inte tid för lyft- förflyttning av kanoter på land. Lyfttiden vid varje kraftstation kombineras oftast med paus/vila och därför är lyfttiden högst individuell.

Paddlingstider i ett urval av etapper:

Hallingeberg- Hummelstad: 1,5-3 tim

Hallingeberg-Ankarsrum: 4-8 tim

Summa: Hallingeberg – Skaftet: 9,5-19 tim

Längd på kanotleden:

Hallingeberg – Hummelstad 6 km

Hallingeberg- Ankarsrum 18 km

Ankarsrum – Skaftet 20 km

Summa: Hallingeberg – Skaftet 38 km

I närheten