Karta

Vandring

Holmsjöleden

Västervik, Kalmar län och Öland

Kategori

  • Vandring

Holmsjöleden är en led, som framför allt går i skogsmark runt Holmsjön. Den ligger väster och sydväst om Överum. Den har anslutning till Tjustledens etapp 8.

Holmsjöleden är en 10 kilometer lång rundslinga, som börjar i utkanten av Överum vid en grusplan, som kallas Stenkrossen. Här går Håkantorpsvägen och efter ett hundratal meter kan man ansluta till Tjustledens etapp 8, men Holmsjöleden fortsätter den gamla vägen mot byn Karlshult. Efter ytterligare några hundra meter viker leden av från vägen och in i skogen fram till Knuvebovägen. Knuvebo var förr en arrendegård under Överums bruk, men är idag i privat ägo.

Leden kommer åter ut på gamla Karlshultvägen och korsar den nuvarande vägen mellan Karlshult och Överum och passerar sedan bo­stället Gränsen, som numera är rivet. Här bodde förr en man som kallades ”Bräcke i Gränsen”. Han försörjde sig på att gå omkring och köpa upp häst- och kotagel. Du vandrar sedan i skogsmark en bit innan du träffar på en rastplats med gästbok.

Ytterligare ett torp går du förbi på vägen mot Holmsjön och det är Källsåker. På väg nedför backen mot sjön låg torpet Tegen. Här vid Tegen höll Johan Ögrim predikningar i slutet av 1800-talet. Här hade han också söndagsskola. Johan Ögrim gick med i Frälsningsarmén och blev så småningom kommendör där.

Du fortsätter sedan runt södra spetsen av Holmsjön och där finns ytterligare en trevlig plats att rasta på. Leden fortsätter norrut mot torpet Karlsäng, som numera är rivet. Därefter lämnar du Holmsjön och fortsätter genom skogen fram till utgångspunkten ”Stenkrossen”.

Text: Naturskyddsföreningen i Tjust

Foto: Johannes Löf

Fakta

Ledansvarig: Överums Intresseförening

Etappindelning: Nej

Utmärkning: Orange markering runt trädstammar, pålar och pilar

Övernattning: Nej

Sanitärt: Nej

I närheten