Karta

Paddling

Loftahammar - Rågö - Hasselö, kajakled

Västervik, Kalmar län och Öland

Kategori

  • Paddling

I norra delarna av Tjust skärgård finns mycket att se och uppleva. Det finns flera bra iläggningsplatser såsom Tättö, Loftahammar, St. Hallmare, Flatvarp, m.fl.

Skärgården är varierad med allt från stora öar med barrskog till små skär allra längst ut i skärgården. För den som vill paddla skyddat finns goda möjligheter att hålla sig längst in mot fastlandet och på så sätt ändå kunna paddla långa sträckor utan att bli utsatt för vind och vågor. Rakt utanför Lofthammar ligger Rågö. Här finns det vatten, toaletter och sommartid både boende och servering. Rågö är ett naturreservat med fina vandrings- leder, flera badplatser, torrdass och gästhamn. Hasselö ligger söder om Rågö och har också vandrarhem och servering. Här finns också bl.a. cykeluthyrning om man vill se sig om runt ön.

Skärgården erbjuder sedan flera intressanta platser. Storkläppens fyr för den som inte räds paddling på öppet vatten och strax innan den ligger St. Jutskär som länge var bebott och där man både odlade och fiskade, men som sedan några år endast är sommarbostäder. Observera fågelskydden som finns i områdena. Längre norrut har vi St. Grindö med Laxboa, Städshomen där lotsstationen tidigare låg och allra längst ut i skärgården, Väderskär med sin spännande medeltidskyrka och historia. Alla spännande utflyktsmål.

I närheten