Karta

Paddling

Kajakled Blankaholm - mellanturen

Västervik, Kalmar län och Öland

Kategori

  • Paddling

Med Blankaholm som utgångspunkt hittar du ett fint och inte så svårnavigerat skärgårdsområde för din tur. I Blankaholm finns både kajakbrygga och liten strand för sjösättning i anslutning till glasscaféet i gästhamnen. Här finns också möjlighet att hyra kajak om du saknar!

Det går fint att med markägarens tillstånd köra fram till stranden för att lasta av och sedan parkera bilen på långtidsparkeringen (10 dygn). Bilparkeringen har ett tjugotal platser.

Kajakleden börjar med att gå sydväst mot grannsamhället Solstadström där du rundar Blankaholme innan du följer Solstadhalvöns strandlinje mot NO. I sundet mellan fastandet och Tvetö följer du öns läsida mot norr upp mot Storö. Följ strandlinjen på Storös sydsida så du har både Grytholmen och Marsholmen till höger om dig. När du är i höjd med Marsholmen har du hela Gåsefjärden framför dig, och över detta öppna vatten kan det blåsa upp, så var vaksam på väderprognosen redan i dina förberedelser för turen. Det är fint att runda Tullerön innan du styr stäven mot söder och går på ostsidan av Marsholmen. Den korta turen följer Storös norrsida tillbaka mot Blankaholm.

Här kommer en längre överfart och du kan ta sikte antingen på Krutholmen (SSV) eller Stora Saltholmen (S) som riktmärke. Följ sedan fastlandet på din högra sida till du kommer till den djupa Fliviken som skär in åt söder i fastlandet. Vid vikens mynning fortsätter du åt öster och du får så småningom den stora ön Hunö på din vänstra sida.

Vid östra spetsen på Hunö delar sig kajakleden. För mellanalternativet (blå led på kartan) följer du Skavdösundet mot NV om du har Skavdö och sedan Skälö på den vänstra sida tills du ser Henriksnäsbergets udde som du tar sikte mot. För att följa den långa leden (röd på kartan) ska du fortsätta förbi Skavdösundet och runda Skavdö. Missa inte den smala passagen mellan Skavdö och Hustruholmen som leder dig in i den fina Hustruflagen som lämpar sig väl för en paus och är skyddad för de flesta vindar.

Här kan du läsa mer om Skavdö: https://www.kalmarlansmuseum.se/site/assets/files/1564/skavdo.pdf

Fortsätt följa Skavdö mot norr och du passerar ett område som lämpar sig väl för utforskande med kajak, nämligen Djupesundshällarna. Strax efter når du Djupesund som är en naturligt formad ränna mellan Skavdö och Hamnö.

https://www.kalmarlansmuseum.se/site/assets/files/1564/hamno.pdf

Efter Djupesund fortsätter du på en huvudsakligen NO riktning tills du stöter på Skälö vars strandlinje du nu ska följa mot N. Du passerar Östra Skälö som har en parkering för skärgårdsbor och gäster och som också utgör en utmärkt parkering för ett kajakäventyr i området. På norrsidan av Skälö finns en smal kanal som leder in till Östra Skälö glo och restaurang Östra Skälö som i huvudsak bedriver verksamhet under sommarmånaderna. Med eller utan glass i magen fortsätter du utmed Skälö tills du hittar den lilla bron mellan Skälö och fastlandet. Här ska du under vägen.

Du kommer nu ut på Henriksnäsfjärden och styr nosen på kajaken åt söder så du rundar Henriksnäsberg. Här ansluter den mellersta kajakleden. När du når spetsen bör du se en låg häll en bit ut i vattnet. Detta är Gåshällen – den plats där vildgässen slog sig ner efter sin överfart från Gotland i sagan om Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige av Selma Lagerlöf. Fortsätt förbi Gåshällen i SV riktning tills du når Tullerön, där den korta kajakleden ansluter. Följ strandlinjen på Tullerön och Storö tills du når den NV spetsen med sin markerade höjd – Klubbsudden. Härifrån paddlar du i rakt nordlig riktning mot Ängö som du rundar vid dess norra udde innan du styr kosan åt söder och paddlar i det smala sundet mellan Ängö och fastlandet, och efter någon kilometer är du tillbaka vid startpunkten i Blankaholm.

I närheten