Pionjären - Stefan Rasmussen

Få har utforskat landskapet i Västerviks kommun så ner till minsta flyttblock som Stefan Rasmussen, ikon och pionjär med 25 år inom klättringen i fingrarna.

– Att åka runt och borsta stenar, titta efter nya problem och presentera dem gör jag ideellt – går genom Västerviks Klätterklubb eller Jim Wasmuths företag Västervik Climbing, men att skapa förutsättningar för att de klättrare som kommer hit ska få en så bra upplevelse som möjligt är ju ett entreprenörskap.

Ser du ett ökat intresse och nya typer av turister?

– Så är det säkert. En tydlig trend är ju att folk vill aktivera sig under sin semester, så jag är övertygad om att fler och fler besökare kommer att vilja kombinera olika outdooraktiviteter. Man klättrar en dag, paddlar kajak en och fiskar en, så för Västerviks del handlar det om att marknadsföra sig som en bred outdoordestination och att vi visar upp oss tillsammans. Jag kan ju gå till mig själv: jag är 45 år och har fem barn, så när vi åker iväg någonstans blir det alltid en destination där det finns många olika aktiviteter.

Vad gör Västervik unikt?

– Att det är så brett och än så länge så pass oexploaterat. Jag fascineras av miljöer, och det blir som en upptäckt varje gång jag utforskar en ny region eller hittar ett nytt område här. Och det man ser med ögat kan vara rekreation för själen det med.

Har du någon personlig favorit?

– Det är fruktansvärt vackert vid Fruberget och Händelöp, bara att sätta sig i bilen och åka ut dit är helt underbart.

Publicerad i magasin Västervik365 #6 2017

Inspiration