Fiskeproffset tipsar

Västervik med alla sina kobbar och skär är en av Sveriges bästa platser för sportfiske och lockar sportfiskare från hela Europa. Här finns inte bara gäddfiske av världsklass utan även bra havsöring- och abborrfiske. Vi träffade den lokala fiskeguiden Johan Skoglund för tre snabba frågor om att fiska i Västervik.

Vad är det bästa med att fiska i Västervik? – Det bästa med fisket i Västervik måste sammanfattas i ett ord. Mångsidighet. Man kan fiska varje dag ett helt år på nya platser varje dag. Man kan fiska Gädda, Abborre, Havsöring, Sik, Torsk, Strömming, skrubbskädda (Flundra) ja listan kan göras lång så det finns något för alla. Det finns gott om insjöar och en skärgård som är unik och omväxlande och med ett rikt djurliv. Havsörn ser man varje dag men även älg, rådjur, vildsvin m.m syns ofta simmandes mellan öarna. Det finns fiskebutiker, fiskeguide, sjömack, massor av olika boenden och massor av bra gratisramper. En totalupplevelse!! Tänk dig att fiska halva dagen i Gamlebyviken för att sedan lägga till i hamnen för lunch och sedan fortsätta ut i skärgården.

Hur skiljer sig fisket under årets säsonger? – Som med allt fiske så anpassar man metod efter fisken man fiskar efter. Gädda och abborre fiskar man med framgång året om. Havsöringen är lättast sen höst-tidig vår, sik tar man lättast på våren liksom torsken som även går in grundare på hösten.

Vad för man absolut inte missa om man planerar en fiskesemester till Västervik? – Ett par dagar i klassiska Gamlebyviken om man är duktig. Annars så måste man fiska i skärgården. Marfisket och poolfisket i vassarna är fantastiskt vår och höst. Men att kunna fiska sig mellan öarna till nån av restaurangerna eller gå iland för medhavd lunch i skärgården för att sedan fiska sig hemåt en annan väg mellan nya öar är något många uppskattar.

Läs mer om Johans företag Fishingday som anordnar guidade fisketurer i Västerviks skärgård. Under fisket runt de cirka 5000 öarna får man en helhetsupplevelse i naturen med både fiske, fin natur och havsörn.

Inspiration