Checklista – sju tips att tänka på innan du besöker naturen

Det finns egentligen inte en outdoorsäsong, utan fyra. Varje årstid är unik och gör att man kan . Oavsett när på året du är ute är det bra att tänka på några saker innan du ger dig ut. Här är sju tips.

  1. Hitta nya smultronställen. Det finns många fina platser i naturen. Passa gärna på att utforska nya områden med lägre besökstryck nu när det är många ute. Använd Västerviks Outdoorkarta för att upptäcka något nytt.
  2. Är det möjligt att lämna bilen hemma? Kanske kan du cykla, gå eller använda dig av kollektivtrafik för att ta dig till naturområdet. Då slipper du parkeringsproblem.
  3. Naturen är finare utan skräp. Packa ner en påse för skräp och matrester så att det inte blir kvar något i naturen, utan kommer med hem igen
  4. Grilla korv? Elda på anvisade platser. Tänk på brandrisken och kolla upp vad som gäller på platsen du ska besöka, till exempel om det är eldningsförbud.
  5. Ska du besöka ett naturreservat, t.ex Gränsö eller Segersgärde? Här kan allemansrätten vara begränsad. Kolla vad som gäller innan du ger dig ut på lansstyrelsen.se/kalmar/
  6. Upptäcker du Västervik med husbil eller husvagn? Friheten är stor, men det är viktigt att ha koll på vad som gäller. Det är inte tillåtet att köra i terrängen, och reglerna för var du får övernatta skiljer sig från olika platser.
  7. Låt hunden följa med ut och ha den gärna kopplad. Det är framför allt viktigt under perioden, mars–augusti när djuren får ungar. Då får hundar inte springa lös där det finns vilt.

Text delvis från Naturvårdsverket.

Inspiration